Hoogwerker cursus

Hoogwerker cursus (VWH)
Wilt u een hoogwerker cursus volgen? Wij bieden de cursus 'Werken met een hoogwerker' aan. Bij ongeveer 80% van de ongevallen met hoogwerkers is de oorzaak foutief of onveilig handelen door de bediener/gebruiker. Daarom is het belangrijk dat medewerkers die incidenteel belast zijn met het bedienen van een hoogwerker goed worden opgeleid. Vanuit ons opleidingscentrum zetten wij ons in om u veilig te laten werken met hoogwerkers. Bij Rijnmond Opleidingen kunt u uw hoogwerker diploma/certificaat behalen. 

De hoogwerker opleiding een pré
Behalve veiligheid speelt ook efficiency een rol. Kennis van de machine versterkt het doelmatig werken met de hoogwerker. Dit levert niet alleen tijdwinst op, maar zeker een verbetering van kwaliteit in het afgeleverde werk. Niet voor niets eisen steeds meer opdrachtgevers dat op hun werk- of bouwlocatie uitsluitend personen met een erkende hoogwerker opleiding deze machines mogen bedienen. Iemand die de risico's begrijpt, kan ook in moeilijke situaties de juiste beslissing nemen om verantwoord te werken. Hoofddoel van de cursus is dan ook het veilig kunnen werken met de diverse hoogwerkers. 

De cursus Werken met een hoogwerker is conform de SSVV Opleidingsgids en bestaat uit 3 varianten praktijk examen:

  • cat. 1B: Werken met een statische boom hoogwerker
  • cat. 3A: Werken met een mobiele verticale hoogwerker
  • cat. 3B: Werken met een mobiele boom hoogwerker
Doelgroep
Medewerkers in de industrie die op een (petro)chemisch bedrijfsterrein in installaties of werkplaatsen een mobiele boomhoogwerker gebruiken. Onder statische boomhoogwerker vallen ‘telescoop- en kniktelescoophoogwerkers’ voorzien van stempels (hydraulisch bediend), hoogwerkers op aanhanger, hoogwerkers op chassis, spinhoogwerkers met stempels; Categorie 1B (overeenkomstig Europese norm EN 280).
Vooropleiding
De kandidaat dient in het bezit te zijn van één van de volgende diploma’s: B-VCA, VOL-VCA, VIL-VCU of een gelijkwaardig ‘vastgesteld’ diploma/certificaat. Min. 18 jaar. Gebruikers dienen lichamelijk fit en goed gezond te zijn. Verder zijn gebruikers vereist om over het algemeen geen problemen met gezicht- of gehoorvermogen, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, epilepsie, hoogtevrees/duizeligheid, draaierigheid/evenwichtsstoornissen, beperkte functie van de ledematen, alcohol- of drugsproblemen of psychiatrische aandoeningen te hebben.
Cursusdoel
Aanleren en trainen om op verantwoorde en veilige wijze, volgens voorschriften te werken met een hoogwerker.
Cursusduur
Basiscursus 2 dagen, herhaling cursus: 1 dag
Cursusplaats
Locatie Vierpolders (of bedrijfsintern)
Aantal cursisten
4-6 kandidaten (afhankelijk van aantal praktijk varianten), (inschrijving per kandidaat mogelijk bij reeds geplande cursussen)
Examen
Theorie en praktijk
Diploma
Conform de SSVV Opleidingsgids (SOG) landelijk erkend certificaat (VCA Risicovolle Taken) 5 jaar geldig. Of conform eindtermen Arbowet (eigen certificering)
Cursusmateriaal
Cursusdocumentatie / praktijktraining
Cursusprijs
Prijs op aanvraag
Cursusinhoud

Theoriedeel hoogwerker:

  • Veiligheid
  • Algemeen advies
  • Normen en richtlijnen
  • Uitvoeringen en typen
  • Werking diverse hoogwerkers
  • Controle voor gebruik
  • Handelingen
  • Storingen
  • Hulpacties

Praktijkdeel hoogwerker:

  • Praktijktraining div. onderdelen
  • Examenopdracht

IPAF certificaat

IPAF hoogwerker cursus?

Steeds meer opdrachtgevers eisen dat op hun werk- of bouwlocatie uitsluitend personen met een voltooide erkende opleiding een hoogwerker mogen bedienen. Wilt u meer weten over IPAF hoogwerker cursus?

IPAF hoogwerker bediener

Meer opleidingen

Inschrijven (Particulier)

Inschrijven (Zakelijk)

Scroll naar boven