Home ›› Vca ›› Certificaat

VCA cursus en VCA-certificaat

Om een VCA-certificaat te behalen is een VCA cursus nodig. Tijdens de VCA cursus wordt kennis bijgebracht om op een veilig en verantwoorde manier het werk te kunnen doen, gelet op de veiligheid en gezondheid van zowel zichzelf als de ander. Onderwerpen zoals bijvoorbeeld wetgeving, gevaarlijke stoffen en preventie worden tijdens de VCA cursus behandeld. De VCA cursus duurt een dag.

Om een VCA-certificaat te behalen is een VCA cursus nodig. Tijdens de VCA cursus wordt kennis bijgebracht om op een veilig en verantwoorde manier het werk te kunnen doen, gelet op de veiligheid en gezondheid van zowel zichzelf als de ander.

Waar staat de afkorting VCA voor?

VCA staat voor VGM Checklist Aannemers, waarvan VGM weer staat voor Veiligheid, Gezondheid, Milieu. Een VCA-certificaat is niet verplicht. Echter is een VCA-certificaat tegenwoordig voor veel bedrijven een vereiste wanneer men risicovolle werkzaamheden moet verrichten. Het komt vooral voor in de branches zoals bouwkunde, elektrotechniek en werktuigbouw. Rijnmond Opleidingen biedt verschillende opleidingsmogelijkheden voor bedrijven die wettelijk moeten voldoen aan de VGM Checklist Aannemers. In de VCA zijn tevens eisen op het gebied van Specifieke Risicovolle Taken VCA (SRTV) opgenomen in de SSVV-opleidingsgids (voorheen GORW). De uitvoerder (werknemer) van deze risicovolle taken moet voldoende bekwaam zijn om deze werkzaamheden uit te voeren. Rijnmond Opleidingen verzorgt opleidingen conform de (SRTV) SSVV-opleidingsgids (in diverse talen), zodat medewerkers voldoende vakbekwaam hun werkzaamheden kunnen uitvoeren en bekend zijn met de voorkomende risico's.

Rijnmond Opleidingen biedt de volgende VCA cursus en opleidingen:

De cursussen en examens bieden wij aan in de volgende talen:

  • NEDERLANDS | Basisveiligheid-VCA en VOL-VCA
  • ENGELS | Basisveiligheid-VCA en VOL-VCA
  • ROEMEENS | Basisveiligheid-VCA en VOL-VCA

Bekijk de cursusplanning

Doel van de VCA cursussen

Tijdens deze cursussen leren de deelnemers om veilig werkzaamheden te verrichten, risico’s tot een minimum te beperken en medewerkers zo aan te sturen dat ook zij hun werkzaamheden veilig uit kunnen voeren. De cursisten worden gewezen op rechten, plichten en eigen verantwoordelijkheid die gelden tijdens gevaarlijke situaties. Ook andere zaken zoals gevaarlijke stoffen, handelingen bij noodsituaties en omgang met machines komen uitgebreid aan bod tijdens deze cursussen. De VCA cursus duurt een dag. Aan het einde van deze dag wordt het VCA-examen afgenomen. Wanneer deze wordt behaald, ontvangt u een officieel erkend certificaat. Doorgaans is het VCA-certificaat 10 jaar geldig. Na deze verstreken periode moet een herhalingscursus worden gevolgd. Hierna gaat de volgende periode van 10 jaar in.

Opleiden op maat

Naast de eerder genoemde opleidingen, bieden wij ook de mogelijkheid om maatwerk workshops, trainingen en cursussen te ontwikkelen op het gebied van Scheepsbouw, WTB, piping- en constructie werkzaamheden. Hierbij moet u denken aan: vak ondersteunende, praktijkgerichte trainingen gericht op de Metaal en de Industriële branche, die zeer goed aansluiten op de SRTV cursussen. Onze docenten hebben jarenlange ervaring in de praktijk en houden de kwaliteit van de VCA cursus hoog.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel 'VCA cursus'?
Stel ze via ons contactformulier, per telefoon (+31) 0181 - 62 19 78 of per e-mail info@rijnmondopleidingen.nl. Wij kunnen binnen korte tijd cursussen inplannen en verzorgen. Onze locatie bevindt zich op Seggelant-Noord 8, 3237 MG Vierpolders (Brielle).

Wat is VCA

Meer informatie?

Wilt u meer weten over flensmonteurs, onze opleidingen of iets anders? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op voor informatie

Cursussen voor flensmonteur

  1. Werken aan flensverbindingen (WF)
  2. Werken aan flensverbindingen volgens protocol (WFPr)
  3. Werken aan flensverbindingen volgens protocol m.b.v. torque- en bolttension gereedschappen (WFPr-TT)
Scroll naar boven