Home ›› Mangatwacht

Wat is een mangatwacht en welke werkzaamheden horen hierbij?

De mangatwacht ofwel buitenwacht heeft een beroep met veel verantwoordelijkheid. Hij of zij houdt toezicht op werknemers die werkzaamheden verrichten in risicovolle, slecht geventileerde, nauwe ruimtes met één uitgang: een mangat. Denk aan tanks, torens, het riool, stoomketels, enzovoort. Na het lezen van dit artikel heeft u een beter beeld van deze functie.

mangatwacht Rijnmond Opleidingen
Neem contact op

Wat is een mangat?

Een mangatwacht bewaakt een mangat. Dat is een gelaste ovaal of ronde opening in bijvoorbeeld een tank. Groot genoeg om iemand door te laten die de tank gaat reinigen, repareren, inspecteren of bijvullen. Een mangat wordt vaak afgesloten door een luik waar een trap aan vast zit. Zo kan de werknemer naar boven of beneden klimmen. Zonder toestemming is het niet mogelijk om door het mangat te klimmen. Er zitten te veel risico’s aan.

De risico’s van de besloten ruimte achter een mangat

In de ruimte achter het mangat is vaak weinig ventilatie, een tekort aan zuurstof en er
kunnen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Hierdoor kan het leven van de werknemer in gevaar komen. Hij of zij heeft daarom persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich en meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld een explosiemeter. Communicatie over de voortgang van de werkzaamheden of bij eventuele gevaarlijke- en/of noodsituaties verlopen via de mangatwacht.

Wat doet een mangatwacht?

De mangatwacht zorgt ervoor dat collega’s veilig kunnen werken in een besloten ruimte. Tevens zorgt hij of zij voor de eigen veiligheid. Tussen de werknemers in de besloten ruimte en de mangatwacht is er goede communicatie met behulp van speciale communicatiemiddelen en -methoden. Denk hierbij aan reddingslijnen, oogcontact, duimsignalen, klopsignalen en portofoons. Verder dient de mangatwacht de veiligheidsmaatregelen te controleren zoals: taakrisico analyse, werkvergunningen, windrichting bepalen en vluchtwegen vaststellen.

Als er sprake is van een noodgeval of dreiging roept de buitenwacht hulpdiensten op (controle-/meldkamer, ambulance en/of brandweer). Tijdens zijn of haar dienst mag de buitenwacht het mangat niet verlaten of zelf het mangat betreden.

mangatwacht buitenwacht rijnmond opleidingen
Neem contact op

Mangatwacht vooropleiding

Voordat u de training tot mangatwacht ofwel buitenwacht kunt doen heeft u een aantal diploma’s/certificaten nodig, waaronder: B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU.  Een gelijkwaardig ‘vastgesteld’ diploma/certificaat kan ook voldoen. Verder dient u minimaal 18 jaar of ouder te zijn. Voor 16-jarigen wordt een uitzondering gemaakt als zij een startkwalificatie moeten behalen.

Mangatwacht training

Rijnmond Opleidingen biedt de training ‘Werken als buitenwacht’ aan. De training bestaat uit een praktijkdeel en een theoriedeel. Meer informatie hierover vindt u op de trainingspagina. Rijnmond Opleidingen beschikt over een theorieruimte en een goed geoutilleerde praktijkruimte. Er is ook een gesloten ruimte met mangat aanwezig, zodat we bepaalde situaties kunnen simuleren. Onze docenten hebben jarenlange vak ervaring en houden de kwaliteit van de trainingen hoog.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of de training 'Werken als buitenwacht'?
Stel ze via ons contactformulier, per telefoon (+31) 0181 - 62 19 78 of per e-mail info@rijnmondopleidingen.nl. Wij kunnen binnen korte tijd cursussen inplannen en verzorgen. Onze locatie bevindt zich op Seggelant-Noord 8, 3237 MG Vierpolders (Brielle).

Contact

SOCIAL MEDIA

Blijf up to date en volg ons!

Aanmelden nieuwsbrief ››

CURSUSPLANNING

Bekijk hier de cursusplanning van Rijnmond Opleidingen.

Planning van cursussen

CERTIFICERINGEN

ISO - 9001
NEN-EN-ISO 9001-2015

IPAF
Erkend opleidingscentrum

CONTACTGEGEVENS

Rijnmond Opleidingen & Cursussen BV
Seggelant-Noord 8
3237 MG Vierpolders (Brielle)

Telefoon: (+31) 0181 - 62 19 78
E-mail: info@rijnmondopleidingen.nl

KvK: 63509938
BTW: NL855267409B01

Scroll naar boven