Home ›› Vca

Wat is VCA, waarom is het belangrijk en heeft u het nodig?

Steeds meer opdrachtgevers eisen dat werknemers in het bezit zijn van een VCA-certificaat. Dit is onder andere een gevolg van de regels van de Arbowet. Wat is VCA? Waarom is het belangrijk? Wie heeft het nodig? En waar kunt u een VCA-certificaat behalen? Deze vragen behandelen we uitgebreid op deze pagina.

Wat is VCA Rijnmond Opleidingen

Wat is VCA?

De term hoort u vaak, maar wat is VCA nu eigenlijk? VCA is de afkorting van Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Aannemers en vertegenwoordigers van de petrochemische industrie namen in 1994 hiervoor het initiatief. Ze wilden een autonoom beoordelingssysteem opzetten ter controle van de veiligheid op de werkvloer. Het is tegenwoordig een van de meest gevraagde en gerenommeerde certificeringen. In het kort is het doel van VCA het bevorderen van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Tijdens een VCA-training leren werknemers en werkgevers onder meer gevaren op de werkvloer herkennen en hoe ze deze kunnen voorkomen. De vraag wat is VCA hebben we hiermee zeer beknopt behandeld. Tijdens de VCA-training krijgt u een veel uitgebreidere uitleg. Bovendien zijn er meerdere VCA-trainingen: Basisveiligheid VCA, VCA voor intercedent leidinggevende, VCA voor operationeel leidinggevende, enzovoort. 

Bekijk onze VCA-trainingen

Waarom is VCA belangrijk?

We zetten de redenen om een VCA-cursus te volgen voor u op een rij:

  • Met een VCA-certificaat toont u aan dat u de veiligheidsregels op de werkvloer kent. U voldoet in één keer aan vele regels uit de Arbowet. Hierdoor wordt u sneller aangenomen in bepaalde sectoren.
  • U werkt veiliger en heeft daardoor minder kans op ongevallen en gezondheidsklachten.
  • U krijgt toegang tot terreinen die u voorheen niet mocht betreden. Hierdoor bent u op meerdere plaatsen inzetbaar.
  • De bovenste voordelen gelden ook voor leidinggevenden. Daar komt bij dat deze doelgroep met VCA-certificaat (speciaal voor leidinggevenden) weet aan welke regels medewerkers moeten voldoen. Ook kunnen de leidinggevenden met VCA-certificaat veiligheidsregels op een hoger niveau doorvoeren. Bijvoorbeeld het opstellen van een noodplan.

Wat is VCA opleidingen

Heeft u een VCA-certificaat nodig?

In het bezit zijn van een VCA-certificaat is niet wettelijk verplicht. Maar als u werkt of wilt werken in bijvoorbeeld de bouw, petrochemie, elektrotechniek, farmaceutische industrie, steigerbouw, groenvoorziening en werktuigbouwkunde is het behalen van een VCA-certificaat aan te raden. Enerzijds omdat deze vakgebieden veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, en anderzijds omdat de meeste opdrachtgevers in deze sectoren dit als eis stellen. Zonder een VCA-certificaat mag u hier simpelweg niet aan de slag.

VCA-certificaat behalen bij Rijnmond Opleidingen

Bij Rijnmond Opleidingen krijgt u onder andere antwoord op de vraag: wat is VCA? Tijdens de basistraining leert u ook welke veiligheidseisen en voorschriften er zijn op de werkvloer, wat de Arbowet hierover zegt, hoe u veilig werkt, wat gevaarlijke stoffen zijn, hoe u brand en explosies kunt voorkomen, hoe u veilig werkt in besloten ruimten en op grote hoogte, welke persoonlijke beschermingsmiddelen u nodig heeft, enzovoort. De VCA-trainingen voor operationeel en intercedent leidinggevenden gaan vooral in op de veiligheid van medewerkers en uitzendkrachten. Rijnmond Opleiding beschikt over een professionele, geoutilleerde opleidingslocatie en toegewijde, ervaren trainers. Ook kunt u bij ons terecht voor een VCA cursus in het Roemeens en Spaans. Neem vooral contact op als u meer wilt weten over de cursusmogelijkheden die wij bieden.

Neem contact met ons op

Wat is VCA

Meer informatie?

Wilt u meer weten over VCA, onze opleidingen of iets anders? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op voor informatie

Ons aanbod aan cursussen:

Scroll naar boven