Home ›› Ipaf Certificaat

IPAF certificaat behalen - International Powered Access Federation

In de Arbowet staat dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor het vakkundig opleiden van hun werknemers. Vooral als werkgever van hoogwerker bedieners of als hoogwerker bediener zelf heeft u hiermee te maken. Een IPAF certificaat bemachtigen is in dit geval een goede zaak. Een IPAF certificaat staat beter bekend als Pal Card en toont aan dat u bekwaam bent om een hoogwerker te bedienen. Rijnmond Opleidingen is een IPAF gecertificeerd opleidingsinstituut die hoogwerker bediener opleidingen aanbiedt in diverse categorieën. Hier leest u alles over wat een International Powered Access Federation opleiding inhoudt en hoe u aan een Pal Card kunt komen.

IPAF certificaat
Neem contact op

International Powered Access Federation erkende opleiding

Bent u op zoek naar opleidingen, cursussen en trainingen op het gebied van veiligheid en techniek als hoogwerker bediener? Dan bent u bij Rijnmond Opleidingen aan het juiste adres. Rijnmond Opleidingen is namelijk een IPAF erkend opleidingscentrum zodat elke hoogwerker bediener die hier een opleiding volgt, het IPAF certificaat in zijn bezit krijgt. IPAF staat voor International Powered Access Federation en heeft als doel het promoten van het veilige en effectieve gebruik van hoogwerkers wereldwijd. Met een hoogwerker bediener opleiding van Rijnmond Opleidingen weet u zeker dat u een gekwalificeerde IPAF hoogwerker bediener bent of in dienst heeft.

IPAF certificaat bemachtigen bij Rijnmond Opleidingen

Steeds meer opdrachtgevers eisen dat op hun bouw- of werklocatie alleen personen met een erkende hoogwerker opleiding een hoogwerker mogen bedienen. Hiervoor is een erkende opleiding nodig zodat de veiligheid van de bediener, objecten en personen in de directe omgeving gewaarborgd worden. Daarom biedt Rijnmond Opleidingen de hoogwerker bediener opleiding aan. Deze cursus is conform IPAF (International Powered Access Federation) en nadat gebleken is dat u bekwaam bent om de hoogwerker te besturen, ontvangt u het internationale erkende IPAF certificaat, beter bekend als PAL-card. De opleiding heeft als doel om op verantwoorde en veilige wijze hoogwerkers te kunnen bedienen. Tijdens de opleiding komt het volgende aan bod, zowel theoretisch als op locatie:

 • Technisch advies en informatie
 • Beïnvloeden van wetgeving en normen
 • Veiligheidsinitiatieven

De basiscursus van de hoogwerker bediener opleiding waarbij het IPAF certificaat valt te behalen duurt twee dagen en er is ook één cursusdag waarin alles wordt herhaald. De International Powered Access Federation erkende opleiding bestaat uit diverse deelcategorieën:

 • Cat. 1a: statische verticaal hoogwerker
  Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerker.
 • Cat. 1b: statische giek hoogwerker
  Telescoop- en kniktelescoophoogwerker voorzien van stempels, hoogwerker op aanhanger, hoogwerker op chassis of spinhoogwerker met stempels.
 • Cat. 3a: mobiele verticale hoogwerker
  Zelfrijdende schaarlift en zelfrijdende eenpersoons verticaallift
 • Cat. 3B: mobiele giek hoogwerker
  Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerker.

IPAF certificaat oftewel International Powered Access Federation, hoogwerker
Neem contact op

IPAF certificaat met E-Learning

Ook is er een E-Learning voor hoogwerker bedieners in de categorieën 1a, 1b, 3a en 3b beschikbaar. Deze duurt ongeveer drie uur en kunt u in uw eigen tempo doorlopen. Houd er rekening mee dat deze E-Learning niet de praktijktraining vervangt. Wilt u het IPAF certificaat bemachtigen, dan moet u nog steeds een officieel theorie-examen doen, een praktijktraining volgen en een praktijkexamen afleggen. Alleen zo bemachtigt u de Pal Card van de International Powered Access Federation.

International Powered Access Federation card, oftewel Pal Card

Als u het theorie- en praktijkexamen van de opleiding hoogwerker bediener succesvol afsluit, ontvangt u een IPAF certificaat, oftewel een Pal Card. Dit is een officiële licentie om een hoogwerker te kunnen bedienen en wordt in meer dan 51 landen en regio’s geaccepteerd. Het IPAF certificaat is eveneens voor de petrochemie gelijkgesteld aan het VCA-SOG diploma hoogwerker. Een Pal Card is alleen te bemachtigen als u een opleiding of trainingscursus heeft gevolgd bij een IPAF erkend opleidingscentrum, zoals Rijnmond Opleidingen. Op deze PAL Card staat het volgende vermeld:

 • Beoordelings- en vervaldatum (de kaart is 5 jaar geldig)
 • Opleidingscategorie
 • Holografisch logo, uw foto, handtekening of logo van opleidingscentrum

 IPAF PAL Card_2019 NL.png

Lees hier alle informatie over de opleiding hoogwerker bediener van het IPAF erkende opleidingscentrum Rijnmond Opleidingen.

Contact

SOCIAL MEDIA

Blijf up to date en volg ons!

Aanmelden nieuwsbrief ››

CURSUSPLANNING

Bekijk hier de cursusplanning van Rijnmond Opleidingen.

Planning van cursussen

CERTIFICERINGEN

ISO - 9001
NEN-EN-ISO 9001-2015

IPAF
Erkend opleidingscentrum

CONTACTGEGEVENS

Rijnmond Opleidingen & Cursussen BV
Seggelant-Noord 8
3237 MG Vierpolders (Brielle)

Telefoon: (+31) 0181 - 62 19 78
E-mail: info@rijnmondopleidingen.nl

KvK: 63509938
BTW: NL855267409B01

Scroll naar boven