Home ›› Wat Is Een Flensmonteur

Wat is een flensmonteur?

Wat doet een flensmonteur of wat zijn de werkzaamheden van een flensmonteur, vroeger ook wel sleutelaar genoemd?

Een flensmonteur voert werkzaamheden uit aan leidingflenzen in pijpleidingsystemen. Deze werkzaamheden komen voor in de petrochemie, de maritieme sector, binnen de offshore branche, maar ook bij installatie- en onderhoudsbedrijven.

cursus flensmonteur rotterdam

Werkzaamheden van een flensmonteur

Flensmonteurs worden ingezet voor het open en sluiten van flensverbindingen in leidingen, maar ook bij werkzaamheden aan apparaten en appendages (regel- en stuureenheden). Het openen van leidingflenzen (flensverbindingen) is nodig wanneer er lekkage optreedt, wanneer een leidingdeel of apparaat dient te worden geïsoleerd door het plaatsen van een steekflens of het draaien van een brilflens. Verder kan een flensmonteur worden ingezet bij het monteren van nieuw aan te brengen leidingsystemen.

Een flensmonteur kan worden ingezet bij het monteren van nieuw aan te brengen leidingsystemen.

Wat verdient een flensmonteur?

Het salaris van een flensmonteur is afhankelijk van diverse zaken. Allereerst moet een flensmonteur de juiste opleidingen hebben gevolgd, daarnaast is ervaring in het vakgebied belangrijk. Wanneer je als flensmonteur een vast dienstverband krijgt bij een montagebedrijf of industrieel aannemer, dan is een goede boterham zeker te verdienen. Flensmonteurs worden echter vaak ingezet tijdens onderhoud projecten (turn-arounds of stops genoemd) binnen de petrochemie. Deze projecten kunnen een looptijd hebben van een aantal weken tot diverse maanden. Voor meer informatie over het salaris van een flensmonteur kun je contact opnemen met uitzendbureaus die werkzaam zijn binnen de petrochemie.

Vragen over de (cursus) flensmonteur?

wat is een flensmonteur opleiding

Flensmonteur opleidingen

Een flensmonteur dient voldoende te zijn opgeleid om de bovengenoemde werkzaamheden op een veilige- en kwalitatieve wijze uit te voeren. Als basis wordt gesteld dat een flensmonteur een basisveiligheid VCA-diploma heeft, zodat hij op de hoogte is van voorkomende risico’s en de daaraan gekoppelde beheersmaatregelen.

Om te mogen werken aan flensverbindingen is het vereist om aanvullende kennis aan te leren welke geënt is op de risico’s en de specifieke werkzaamheden van het demonteren en monteren van pijpflensverbindingen. 

Conform het VCA-stelsel bestaat de mogelijkheid om op diverse niveaus een cursus tot flensmonteur te volgen en aansluitend een examen af te leggen.

Het examen wordt afgenomen volgens VCA-SOG geldende regelgeving.

SOG staat voor SSVV-opleidingengids, hierin worden alle risicovolle taken binnen de petrochemische industrie benoemd, waarvoor een cursus of opleiding kan worden gevolgd. 

Welke flensmonteur cursussen kan ik volgen?

Conform SOG bestaan er 3 varianten flensmonteur cursussen.

  1. Werken aan flensverbindingen (WF)
  2. Werken aan flensverbindingen volgens protocol (WFPr)
  3. Werken aan flensverbindingen volgens protocol m.b.v. torque- en bolttension gereedschappen (WFPr-TT)

wat is een flensmonteur werkomgeving

Meer opleidingen voor een flensmonteur

Het kan voorkomen dat een flensmonteur tijdens zijn werkzaamheden gebruik moet maken van onafhankelijke adembescherming. Het werken met onafhankelijke adembescherming wordt vereist als het werkgebied niet geheel vrij kan worden gemaakt van gevaarlijke stoffen of wanneer het zuurstofpercentage te laag is. Uitzendbureaus eisen vaak dat een flensmonteur ook in het bezit is van het diploma ‘werken met onafhankelijke adembescherming’

Wanneer een flensmonteur tijdens zijn werkzaamheden ook te maken krijgt met het hijsen of verplaatsen van leidingen, leidingonderdelen en appendages, dan dient hij hiervoor ook te zijn opgeleid. Dit kan met onze cursus ‘veilig verplaatsen van lasten met handhijsgereedschappen (VVL-H). Flensmonteurs met aanvullende diploma’s zijn multifunctioneel inzetbaar en zullen eerder kunnen worden ingezet tijdens projecten.    

Bij een cursus of training op maat kan specifiek worden ingegaan op de specifieke eisen en wensen van klanten.

Flensmontage op maat

Naast de VCA-SOG erkende cursussen, verzorgen wij ook op maat flensmontage trainingen. Bij een cursus of training op maat kan specifiek worden ingegaan op de specifieke eisen en wensen van klanten. Denk hierbij aan het werken in een specifieke branche, waarbij leidingsystemen worden toegepast met unieke afdichtingsmaterialen (pakkingen) en/of klantgericht procedures. Wij hebben voor een klant een speciale praktijktraining module gebouwd, waarop de praktijkwerkzaamheden worden uitgevoerd en geëxamineerd. Een op maat cursus wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen. Bij voldoende resultaat voor beide onderdelen ontvangt de kandidaat een certificaat vanuit Rijnmond Opleidingen conform Arbo-wet geldende regelgeving.

Neem contact met ons op

Wat is VCA

Meer informatie?

Wilt u meer weten over flensmonteurs, onze opleidingen of iets anders? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op voor informatie

Cursussen voor flensmonteur

  1. Werken aan flensverbindingen (WF)
  2. Werken aan flensverbindingen volgens protocol (WFPr)
  3. Werken aan flensverbindingen volgens protocol m.b.v. torque- en bolttension gereedschappen (WFPr-TT)
Scroll naar boven