Home ›› Onafhankelijke Adembescherming

Onafhankelijke adembescherming: wat is dat en wanneer gebruikt u het?

In sommige werksituaties is het verstandig gebruik te maken van onafhankelijke adembescherming. Bijvoorbeeld als mensen werkzaamheden uitvoeren op een plaats waar het zuurstofpercentage in de lucht lager is dan 19 procent of als er teveel gevaarlijke stoffen in de lucht aanwezig zijn. Op deze pagina bespreken we:

  • wat onafhankelijke adembescherming is;
  • welke soorten er zijn;
  • wat het verschil is met afhankelijke adembescherming;
  • wie deze bescherming nodig heeft;
  • welke cursus hiervoor is.

onafhankelijke adembescherming rijnmond opleidingen 1
Neem contact op

Onafhankelijke adembescherming: wat is dat?

Onafhankelijke adembescherming maakt het mogelijk om veilig te kunnen ademen in een onveilige omgeving. De term ‘onafhankelijk’ wordt gebruikt, omdat deze bescherming niet afhankelijk is van de omgevingslucht. De omgevingslucht is namelijk verontreinigd door gevaarlijke stoffen of bevat te weinig zuurstof. Het is wettelijk vastgesteld wanneer u verplicht bent dit persoonlijke beschermingsmiddel te gebruiken.

Welke soorten onafhankelijke adembescherming zijn er?

Er zijn 3 verschillende soorten onafhankelijke adembescherming:

  • Kringloopademtoestellen: dit zijn vluchtmaskers, waarmee u kunt ontsnappen uit noodsituaties. Het is echter niet toegestaan dit toestel voor dagelijkse situaties te gebruiken of als u zelf iemand moet redden.
  • Ademluchttoestellen: deze toestellen bestaan onder andere uit flessen (cilinders). Deze bevatten ademlucht die wordt gehouden onder hoge druk. Het is één van de veiligste vormen van adembescherming omdat u bewegingsvrijheid heeft. Wel moet u zich aan een bepaalde tijdslimiet houden. De flessen raken immers leeg.
  • Ademluchtleidingsnet: met behulp van dit systeem krijgt u schone lucht via een ademlucht, -leidingnet, -bufferstation of life support unit. Met behulp van slangen wordt de ademlucht aan de persoon gekoppeld. U heeft beperkte bewegingsvrijheid vanwege de slang, maar er is geen sprake van een tijdslimiet.

Wat is het verschil met afhankelijke adembescherming?

Met afhankelijke adembescherming bent u wel afhankelijk van de omgevingslucht. Deze vorm van adembescherming bevat een filter die de omgevingslucht filtert. Voorbeelden hiervan zijn: stofmaskers, half-gelaat filtermaskers, vol-gelaat filtermaskers en motorisch aangedreven systemen. De filtermaskers kunnen voorzien zijn van stoffilterbussen of gasfilterbussen. U gebruikt deze adembescherming bijvoorbeeld als u werkzaamheden verricht waarbij veel (gevaarlijke) stof vrijkomt.

onafhankelijke adembescherming 2
Neem contact op

Wie heeft onafhankelijke adembescherming nodig?

Onder andere flensmonteurs maken af en toe gebruik van onafhankelijke adembescherming. Soms moeten zij werkzaamheden verrichten in een omgeving met te veel aan gevaarlijke stoffen of een te laag zuurstofpercentage. Dit kan voorkomen bij het werken in besloten ruimten (opslagtanks en vaten), maar ook wanneer leidingsystemen niet geheel vrij van gevaarlijke stoffen kunnen worden gemaakt. Met behulp van onafhankelijke adembescherming kunnen ze hier toch hun werkzaamheden verrichten.

Onafhankelijke adembescherming cursus

Om onafhankelijke adembescherming te kunnen toepassen is een cursus vereist. Het is namelijk belangrijk om te leren hoe u hier veilig en verantwoord mee om kunt gaan en welke voorschriften er gelden. Rijnmond Opleidingen geeft deze cursus. De cursus bevat zowel een theoriegedeelte als een praktijkgedeelte. Tijdens het praktijkgedeelte leert u met ademluchtapparatuur om te gaan, zowel ademluchttoestellen als het ademluchtlijnsysteem komen uitvoerig aan bod.
Wij beschikken over een compleet geoutilleerde praktijkruimte, waar u ervaring kunt opdoen. Onze docenten zijn vakbekwaam en geven al jaren deze training. Om deel te nemen aan de cursus moet u in het bezit zijn van geldig B-VCA, VOL-VCA, VIL-VCU diploma of een gelijkwaardig certificaat.
Naast training is ook een medische geschiktheid vereist. Een (Arbo)keuringsarts kan deze keuring voor u uitvoeren.

Vragen?

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier, bel naar (+31) 0181 - 62 19 78 of e-mail naar info@rijnmondopleidingen.nl. Onze opleidingslocatie bevindt zich op Seggelant-Noord 8, 3237 MG Vierpolders (Brielle).

Contact

SOCIAL MEDIA

Blijf up to date en volg ons!

Aanmelden nieuwsbrief ››

CURSUSPLANNING

Bekijk hier de cursusplanning van Rijnmond Opleidingen.

Planning van cursussen

CERTIFICERINGEN

ISO - 9001
NEN-EN-ISO 9001-2015

IPAF
Erkend opleidingscentrum

CONTACTGEGEVENS

Rijnmond Opleidingen & Cursussen BV
Seggelant-Noord 8
3237 MG Vierpolders (Brielle)

Telefoon: (+31) 0181 - 62 19 78
E-mail: info@rijnmondopleidingen.nl

KvK: 63509938
BTW: NL855267409B01

Scroll naar boven