« Terug

Een NEN cursus volgen? Binnenkort kan dat bij Rijnmond Opleidingen

Headerfoto-blog-NENcursus.png09 jul

Wat is NEN?

NEN is een afkorting die staat voor NEderlandse Norm. Nen wordt veelal in de techniek gebruikt als aanduiding voor verschillende normen. Een NEN norm is een omschrijving waarin uiteen wordt gezet welke afspraken er zijn omtrent een product of dienst en waar het aan moet voldoen. Het stelt dus diverse criteria, afhankelijk van de soort NEN norm.

Hoe belangrijk zijn NEN normen?

Door een NEN norm op te volgen bent u ervan verzekerd dat uw bedrijf voldoet aan de wet- en regelgeving. Overigens zijn NEN normen niet verplicht, maar het maakt het werk of het ontwikkelen van een product wel makkelijker. Werken volgens NEN normen biedt houvast en geeft richting aan hoe je werkzaamheden kunt uitvoeren.

Wist je dat er bijna geen product, dienst of proces is waar geen NEN normen op van toepassing zijn?

Verschil ISO normen en NEN normen

Het verschil tussen ISO-normen en NEN normen is dat ISO-normen een internationale standaard zijn. ISO betekent; Internationale Organisatie voor Standaardisatie. De NEN norm is dus afgeleid van de internationale versie, de ISO-norm. Het vertaalt de internationale normen naar landelijk niveau.

Een NEN norm geeft praktische invulling over het bedienen van bijvoorbeeld een elektrische installatie

Stel uw bedrijf heeft diverse elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen in beheer. De wet beschrijft aan welke eisen deze installaties en arbeidsmiddelen moeten voldoen om veiligheid te garanderen. Hierin staan dus de algemene afspraken. Om deze eisen concreet te maken kan de NEN norm uitkomst bieden voor u. De NEN norm - in dit geval NEN-3140 - beschrijft dan bijvoorbeeld wat de specifieke veiligheidseisen zijn om de risico’s met betrekking tot aanrakingsgevaar en kortsluiting te beperken of uit te sluiten. Deze NEN norm geeft dus een praktische invulling aan wat er in de wet staat beschreven omtrent de werkzaamheden aan elektrotechnische installaties.

Welke NEN cursussen bieden wij aan?

Rijnmond Opleidingen biedt vanaf oktober 2021 verschillende varianten NEN cursussen aan. Bekijk onderstaande cursussen of lees hier meer informatie over NEN.

Instructie NEN 3140 (VOP/VP)  Cursus basis inspecteren van elektrische installaties NEN Cursus keurmeester elektrische arbeidsmiddelen NEN  NEN Cursus keuren ladders, trappen en rolsteigers NEN

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven