« Terug

IPAF-hoogwerker kwalificaties erkend door SSVV!

IPAF-erkend-opleidingscentrum.png10 aug

De "Waarborgcommissie Mobiele Werktuigen" binnen SSVV (VCA-SOG) heeft met ingang van 1 augustus 2021 vrijstelling verleend aan kandidaten die een hoogwerker 1B, 3A en/of 3B licentie hebben van IPAF (PAL card).

Dit betekent dat personen van over de hele wereld, in bezit van een geldig IPAF PAL card, toegang hebben tot de petrochemie en niet meer apart een SOG-examen hiervoor hoeven af te leggen. Let wel: de normale andere vereisten, zoals bijvoorbeeld het hebben van minimaal VCA-basis (of gelijkwaardig) blijft van kracht. De vrijstelling is terug te vinden in het overzicht-met-vrijstellingen-SOG-augustus-2021.

Brancheorganisaties IPAF en SSVV 

Zoals u weet bent u als werkgever verplicht medewerkers die gebruik maken van mobiele arbeidsmiddelen een specifieke deskundigheid te laten behalen (Arbeidsomstandighedenbesluit art. 17.7C).

  • Een brancheorganisatie, zoals het SSVV (VCA-SOG) en IPAF, geeft invulling aan dit Arbeidsomstandighedenbesluit en stelt aanvullende eisen.
  • IPAF (InternationalPowered Access Federation) heeft als doel het promoten van het veilig en effectief gebruik van hoogwerkers wereldwijd.

Beide brancheorganisaties liepen tot 1 augustus 2021 naast elkaar. Vanaf 1 augustus 2021 is de IPAF organisatie ook binnen het SSVV (VCA-SOG stelsel) erkend, waardoor niet meer aanvullend examen hoeft te worden gedaan wanneer de locatie of branche veranderd. Wanneer een kandidaat de hoogwerker diploma’s conform het IPAF stelsel heeft behaald zijn deze wereldwijd erkend, ook binnen de petrochemie.

Hoe maak ik als klant een keuze tussen de organisaties?

Zoals aangegeven is het VCA-SOG stelsel ingesteld op de werkzaamheden in de petrochemie. De IPAF PAL card is sinds jaar en dag wereldwijd erkend en geeft de door IPAF erkende gebruiker bevoegdheid over de verschillende hoogwerker categorieën. In beide gevallen heeft de gebruiker alleen bevoegdheid over de categorieën waar het theorie- en praktijkexamen met een voldoende is afgesloten. Daar IPAF nu ook in de petrochemie erkend is, is de gebruiker breder inzetbaar met een IPAF diploma. Indien de gebruiker alleen in de Benelux binnen de petrochemie werkzaam is, is een VCA-SOG (SSVV) diploma echter nog steeds afdoende.

Meer informatie

Voor meer informatie over de diverse hoogwerkercursussen kunt u vinden op onze opleidingspagina's.

Neem contact op

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven