« Terug

Aanpassing examineren VCA-SOG examens

Rijmond_blog-extra_2.jpg03 jul

In de nieuwsbrief van maart dit jaar, hebben we aandacht besteed aan het item onafhankelijk examineren van VCA-SOG examens. Dit houdt in dat de docent niet meer de examinator mag zijn voor de door hem verzorgde cursus. Inmiddels is het onafhankelijk examineren gestart voor de kwalificaties: gasmeten, buitenwacht/mangatwacht, vorkheftruck en onafhankelijke adembescherming. De theorie-examens worden voor alle VCA-SOG kwalificaties volgens CBT (computer based testing) en onafhankelijk afgenomen. Het schriftelijk examineren is geheel komen te vervallen.

Aangepaste cursusopbouw

Uit de recente ervaring blijkt dat het onafhankelijk examineren invloed heeft op de indeling van de lessen en praktijkinstructies. Het overgaan van cursus naar examen geeft tijdverlies en werkt voor veel cursisten verwarrend. Dit is de reden waarom wij gekozen hebben om diverse cursussen aan te gaan bieden als basiscursus welke verzorgd wordt in 2 dagen. Naast de basiscursus blijft de 1-daagse cursus incl. examen bestaan, echter als herhalingstraining.Voorbeeld: Opbouw basiscursus werken met onafhankelijke adembescherming.

De 1e lesdag wordt de theoretische lesstof behandeld en de praktijkinstructie gegeven. Daarna is er voldoende tijd om de praktijkvaardigheden te oefenen aan de hand van diverse scenario’s. Afsluiting van de 1e lesdag is het theorie-examen. De 2e dag staat in het teken van het praktijkexamen. Kandidaten krijgen nog de tijd om te oefenen met het praktijk equipement en aansluitend zal het praktijkexamen plaatsvinden. Door deze indeling van de lessen zal de kwaliteit van de opleiding(en) stijgen en zal de kandidaat meer voorbereid het examen kunnen afleggen. Deze opbouw geldt ook voor de basiscursussen: buitenwacht, vorkheftruck, hoogwerker, flensverbindingen volgens protocol (WFPr) en VVL-H. 

Gedurende de maanden juni en juli (augustus) zal er door VCA-infra op diverse opleidingslocaties een bezoek worden gebracht om te vernemen wat de ervaringen/bevindingen zijn van de nieuwe wijze van examineren. September 2018 zal een evaluatie plaatsvinden en wordt bezien of het onafhankelijk examineren vanaf 2019 voor alle VCA-SOG kwalificaties kan gaan gelden.

Wij houden u middels onze nieuwsbrieven op de hoogte van de diverse ontwikkelingen.

Lees hier meer over ons aanbod

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven